BOW NieuwsFlits

De 22ste Oogstdag was weer een groot succes.

Klik HIER voor een video impressie

Met bijzondere dank aan de maker, Jan den Ouden !

Op de tweede zaterdag van augustus, wanneer de rogge goudgeel en rijp op het land staat, is het een drukte van belang op landgoed Den Treek-Henschoten.

OogstwagenVerschillende machines komen uit de schuur, worden gesmeerd en laten hun wielen draaien. De paarden spannen de spieren en lopen voor de boerenwagen alsof ze dit nog dagelijks doen. 

Oogstdag in Leusden: Het verleden herleeft 

Tientallen vrijwilligers, gestoken in kledij uit vroeger tijden, steken de handen uit de mouwen. De sfeer van vroeger is voelbaar en wordt versterkt door de demonstratie van diverse oude ambachten, de geur van gebakken wafels en nostalgische kinderspelen.

IMG 7220

De dag wordt verlevendigd met diverse shows, zoals schapen drijven, een hoefsmid aan het werk, een span Simmentaler Ossen, een shanty koor, enzovoort. De jaarlijkse oogstdag laat het verleden herleven en is een geweldige beleving.

Bekijk het filmpje van de Oogstdag 2008 hieronder,  om een indruk te krijgen van deze beleving.

De oogst van de rogge

Tijdens de oogstdag is er een doorlopend programma. Hierbij staat het oogstproces van de rogge centraal. Het maaien van de rogge, het schoven binden, het hokken zetten en het dorsen worden getoond door vrijwilligers in historische kledij. En natuurlijk lopen er paarden voor de werktuigen.

Hooi proces

Ook het hooiproces wordt gedemonstreerd. Het gras wordt gemaaid, geschud en bij elkaar geharkt. Vrijwilligers zetten ruiters op en maken oppers. Alles met behulp van paarden en op traditionele wijze.

Vlegelen en wafels bakken

IMG 7125Het dorsen van de rogge kan op verschillende manieren. Met de dorsmachine maar ook met “de hand”. Wanneer de roggekorrels met een dorsvlegel uit de aar geslagen worden spreken we van vlegelen. Groepjes van drie personen nemen de dorsvlegel ter hand en slaan met een vast ritme de korrels uit de aar. Dit gebeurde zowel door mannen als door vrouwen. De vrouwen dorsgroep de Vlegelmutsen laten dit oude gebruik herleven.

Van het graan kunnen overheerlijke wafels gebakken worden. De Vlegelmutsen beschikken over een klassiek recept en bakken op de oogstdag vele wafels die gretig aftrek vinden. De dames Vlegelmutsen zijn te zien op de oogstdag maar ook bereid om op andere evenementen een demonstratie te geven.

Oude ambachten

Oude ambachten: beroepen die zich kenmerken door handwerk. In het dagelijkse leven zijn de ambachtslieden schaars, maar op de oogstdag en andere evenementen leven de tradities voort.

Gelukkig zijn er nog mensen die het kunnen: manden vlechten, klompen maken, quilten, vlegelen, poppen maken, zeisen en nog veel meer. Met veel plezier demonstreren zij u hun werkzaamheden tijdens de oogstdag.

Kinderen

IMG 7136Voor de kinderen is er veel te beleven op de oogstdag. Er is een dierenknuffeltafel met veel verschillende dieren, ze kunnen meedoen met Oud Hollandse kinderspelen of een ritje maken met de ponywagen.

Maar de oogstdag heeft ook een educatief karakter. Kinderen kunnen op verschillende manieren kennis op doen over het oogsten van de rogge in vroegere dagen en de paarden en machines die daarvoor gebruikt werden.

Voorzieningen

Op het terrein is een hapje en een drankje verkrijgbaar, waaronder de inmiddels bekende Oudhollandse wafels en Treekerkoek. Ook de noodzakelijke voorzieningen als een toiletwagen en een EHBO post zijn aanwezig.

Vrijwilligers

IMG 7431Circa 75 vrijwilligers verlenen hun medewerking aan de oogstdag. Zonder deze vrijwilligers zou de organisatie van de oogstdag niet mogelijk zijn. Met elkaar beleven we een geweldige dag.

Locatie

Landgoed Den Treek-Henschoten, 
Hoek Paradijsweg/Buurtweg, 
3832 GT Leusden


Grotere kaart weergeven

Naast het terrein is een parkeerplaats ingericht. Nog beter is het om met de fiets te komen en gebruik te maken van de ruime fietsenstalling. Parkeerwachters wijzen u graag de weg.

Vrije toegang

De toegang tot de oogstdag is gratis, maar we kunnen niet zonder uw steun.

De opbrengst van uw vrijwillige bijdrage in de ‘melkbus’ bij de ingang, gebruiken we voor het restaureren van de werktuigen. De Stichting behoud Oude Werktuigen (BOW) kan haar werktuigen hiermee voor de toekomst bewaren en laten zien hoe ze gebruikt worden.