BOW NieuwsFlits

De 22ste Oogstdag was weer een groot succes.

Klik HIER voor een video impressie

Met bijzondere dank aan de maker, Jan den Ouden !

22e oogstdag op Landgoed Den Treek- Henschoten

Op zaterdag 13 augustus 2016 organiseert de Stichting Behoud Oude Werktuigen opnieuw de Oogstdag op landgoed Den Treek- Henschoten.

Gestoken in oude klederdracht wordt op een zeer bezienswaardige manier het oogst- en hooiproces in beeld gebracht. De werktuigen zijn in het bezit van onze stichting en door de jaren heen vakkundig gerestaureerd. Alle circa 80 medewerkers op deze dag zijn vrijwilligers.

Oogsten

Op de oogstdag is het hele oogstproces van de rogge te zien: maaien, schoven binden, hokken zetten en dorsen. Het oogsten gebeurt met de hand of met behulp van historische werktuigen die bijna allemaal door paarden worden getrokken. De rogge wordt met de hand gedorst, ook wel vlegelen genaamd, of met behulp van een door een tractor aangedreven dorsmachine. 

Ook het hooien gebeurt traditioneel. Paarden trekken de maaibalk, de schudder en de hark. Vrijwilligers in boerenkledij steken de handen uit de mouwen en zwoegen daarbij net zo hard als meer dan 100 jaar geleden.

 

Natuurlijk is er ook weer een expositie van de oude werktuigen.

 

Demonstratie Politiehonden in actie

hond in actieKNaast de vaste programma-onderdelen van het oogsten zoekt de oogstdag organisatie ieder jaar naar een nieuwe activiteit.

Dit jaar is dat een demonstratie van Politiehonddresseervereniging (PHDV) Unitas uit Scherpenzeel. De vereniging is opgericht in 1958 en iedere woensdag en zaterdag zijn er trainingen.

De honden worden opgeleid tot politiehond. Voordat ze het predicaat ‘politiehond’ krijgen, moeten ze zijn gecertificeerd. Een certificaat kun je behalen als het dier en zijn baasje allerlei proeven van bekwaamheid met goed gevolg afleggen. Daar gaat een opleiding van 2 tot 3 jaar aan vooraf die wordt gestart als de hond ruim een jaar oud is. Na certificering wordt het dier verkocht en start de voormalig eigenaar opnieuw een opleiding met een nieuwe jonge hond. Omdat de viervoeter en zijn baas een sterke band hebben, is het vaak lastig afscheid van elkaar te nemen. 

Herdershonden zijn bij uitstek geschikt om te worden opgeleid tot politie- of bewakingshond. De opleiding in Nederland staat zeer hoog aangeschreven. Daarom is er ook vanuit Amerika veel vraag naar in ons land opgeleide honden.

 

Demonstratie Paarden voor de werktuigen

oogstdag 2015 518KOok dit jaar een demonstratie met een selectie van de oude voer- en werktuigen van de BOW uit de periode 1850- 1960. Uiteraard allen door paarden getrokken en voorzien van deskundig commentaar.

Iedere donderdagmorgen werken vrijwilligers aan de restauratie van de voer- en werktuigen. Met als resultaat een collectie om trots op te zijn. Een collectie die geshowd mag worden en die ons een kijkje geeft in de agrarische sector van weleer.

Om 15.00 uur op het showterrein.

 

 

Oude Ambachten

Ook dit jaar weer een aantal oude ambachten. Oude beroepen die zich kenmerken door handwerk en die uit het dagelijks leven van de 21e eeuw verdwenen zijn. Tot circa halverwege de vorige eeuw kwamen we ze regelmatig tegen: de spinsters, mandenvlechters, bezembinders, de mensen die de zeis haren en nog veel meer.

oogstdag 2015 91KOp de oogstdag nemen de ambachtslieden u graag mee naar deze vroeger tijden en presenteren zij hun vaardigheden. Het dagelijks leven uit die tijd herleeft in de washoek, waar de was in oude wastobbes wordt gewassen, gebleekt en door de wringer gehaald. 

De schaapherder met zijn kudde is een beeld van vroeger. Gelukkig zien we ze weer vaker ronddwalen in het Nederlandse landschap. Zo ook op Landgoed de Treek, waar schaapherder Jose Struik met schaapskudde “Treeker Wissel” voor een natuurlijk natuurbeheer zorgt. Om 11.15 uur ontmoeten we de herder met haar schapen op het showterrein van de oogstdag.

 

Veel voor de kinderen

oogstdag 2015 67KOok dit jaar weer veel aandacht voor de kinderen. Een dag om kennis te maken met het verleden, maar ook om zich lekker uit te leven in de kindertuin met Oud Hollandse spelletjes, knutselwerkjes, de dieren in de knuffelhoek of een ritje met paard en wagen.

 

 

 

 

 

 

Programma

Tussen 11:00 uur en 16:00 uur wordt er doorlopend geoogst, kunt u genieten van een lekkere wafel en speelt de accordeon sfeervolle muziek. 

 

Verder dit jaar:

• Expositie oude landbouwwerktuigen

• Demonstratie “paarden voor de oude werktuigen”

• Kramen met oude ambachten

• Demonstratie Politiehonden in actie

• Oud Hollandse kinderspelen 

• Demonstratie wassen

• Bakken van wafels, roggebrood en koek

• Kindertuin met Oud Hollandse spelletjes, springkussen en knuffeldieren

 

Voorstellingen en demonstraties

 

11.00 uur  Opening door de voorzitter

11.15 uur  Schaapskudde op het terrein

11.45 uur  Demonstratie hooien

13.00 uur  Politiehonden in actie

14.00 uur  Demonstratie oogstproces rogge

15.00 uur  Demonstratie “paarden voor de oude werktuigen”

16.00 uur  Afsluiting

 

Locatie Oogstdag:

Landgoed “Den Treek”,

hoek Paradijsweg/Buurtweg,

3832 GT  Leusden

 

Routebeschrijving:

• Autoweg A28 Utrecht/Zwolle

• Afrit nr 6: Leusden-Zuid

• N226 richting Woudenberg (Arnhemseweg)

• Na ca. 1 km rechtsaf Buurtweg in 

   (bij bord “Restaurant Bavoort”

• Langs restaurant rijden

• Na 100 m rechts bij splitsing

• Na 200 m parkeren volgens aanwijzingen

 

Uw steun is welkom

 

Geen entree-heffing, gratis parkeren maar wel graag een vrijwillige bijdrage in de ‘melkbus’ om de kosten van deze dag te betalen en onze werktuigen te kunnen restaureren. De Stichting Behoud Oude Werktuigen kan ze hiermee voor de toekomst bewaren en laten zien hoe ze gebruikt worden.

 

Op de tweede zaterdag van augustus, wanneer de rogge goudgeel en rijp op het land staat, is het een drukte van belang op landgoed Den Treek-Henschoten.

OogstwagenVerschillende machines komen uit de schuur, worden gesmeerd en laten hun wielen draaien. De paarden spannen de spieren en lopen voor de boerenwagen alsof ze dit nog dagelijks doen. 

Lees meer...